Siirry sisältöön

Paperitavarat

Paperitavaramme ovat syvänsinistä kartonkia sekä valkoista, samettista paperia, ja osaa niitä pitää kiinni valkoinen satiininauha. Paperitavaroistamme kerron tässä, jotta DIY-morsian (Do It Yourself) saisi käytännön ehdotuksen jota hän voi itse soveltaa oman tyylin mukaiseksi. Itse olen käyttänyt tuntitolkulla aikaa pohtien miten säästää mahdollisimman paljon aikaa ja materiaalia, joten mielestäni olisi sääli antaa toisten tuumia samalla lailla. Kokonaisuus on ollut mielessä paperitavaroiden ilmettä suunnitellessa ja olemme käyttäneet juuri niin paljon materiaalia kuin on ollut tarpeellista, muttei sen enempää eli mielestäni oman konseptimme rajojen sisällä olemme onnistuneesti pysyneet.

A4-kokoinen paperi on noin 210 x 297 mm. Mikäli aikoo tehdä paperitavarat itse on syytä ostaa kunnon paperileikkuri jotta lopputulos olisi mahdollisimman siisti; omani maksoi 10 € alennuksella ja laatu on erinomainen.

Sisällys: Kartonkiosat, Paperiosat, Fontit, Satiininauha, Kokoaminen, Kirjekuoret, Postimerkit.

.

KARTONKIOSAT

Syvänsininen kartonki on amerikkalaisen Cansonin tuotantoa ja myynnissä ainakin Akateemisessa kirjakaupassa. Olemme ostaneet 50 kappaleen paketteja jotta projektista ei tulisi niin kallista. Istumapaikkakartta on A3 kokoinen mutta kaikki muut paperitavarat on leikattu A4-kartongista. Väri on 140 Indigo Blue.

0064011000000-SW-Canson

Allaolevat kuvat voi kopioida ja suurentaa A4 kokoisiksi, jotta suhteet pysyvät samoina eli ne voidaan käyttää malleina. Puoliperfektionistina olen laskenut millilleen oikeat suhteet joten toivon – kun näin avoimesti paljastan tämän – etten ole tehnyt laskuissani virheitä. Heh, älä usko kaikkeen mitä netissä luet vaan tarkista asiat myös itse.

.

Trycksaker - STD

1. Save-the-Date-kortit

Vieraamme asuvat kahdeksassa maassa, joten halusimme lähettää niin kutsutut Save-the-Date-kortit jo pääsiäisen tienoilla eli noin viisi kuukautta ennen hääpäivää. Jotkut ovat pystyneet neuvottelemaan ajoissa vapaapäivistä ja monet ovat jo varanneet lentolippunsa ja hotellinsa (heinäkuu 2009).

Sininen kartonki jota käytämme leikataan katkaistujen viivojen mukaan.

Pituudeltaan A4 jaetaan tasaisesti kolmeen osaan eli niiden lopullinen koko on 99 x 210 mm. Artikkeli aiheesta.

.

Trycksaker - Invites and programmes plus place cards

2. Kutsukortit, vihkiohjelmat ja juhlaohjelmat sekä paikkakortit

Iso pala taitetaan kahtia pilkullista linjaa seuraten, jolloin saadaan lähes täydellinen neliö. Tällä tavoin tehdään kutsukortin, vihkiohjelman sekä juhlaohjelman kansi. Lopullinen koko on 148 x 148 mm.

Pienet suorakulmat taitetaan myös kahtia, jolloin muodostuu ”teltta”, mistä tehdään paikkakortit pöytiin. Lopullinen koko on 62 x 90 mm ja taiteltuna 31 x 90 mm. Artikkeli aiheesta.

.

Trycksaker - Table name cards

3. Pöytänumerokortit

Pöytänumerokortit saadaan kun leikataan A4 kahtia sekä taitetaan hennon linjan mukaan. Lopullinen koko on 105 x 297 mm sekä taiteltuna 105 x 148 mm. Tähän tulee vielä pohja (kuva 4). Artikkeli aiheesta.

.

Trycksaker - Invitations etc and table n c bases

4. Kutsukortit, vihkiohjelmat ja juhlaohjelmat sekä pöytänumerokorttien pohjat

Kun paikkakortteja on tarpeeksi ei kannata leikata enempää, sillä kapeammista paloista (kuva 2) voi tehdä pohjat pöytänumerokorteille jotta ne seisoisivat tukevammin; koko on 62 x 105 mm. Taita kartonki 90 asteen kulmassa noin 10 mm molemmalla puolella, jolloin pohjan koosta tulee 42 x 105 mm, ja liimaa tai kiinnitä se kaksoisteipillä pöytänumerokortin sisäpuolelle. Lopullinen pöytänumerokortin koko on siis 148 mm (korkeus) x 105 mm (leveys) x 42 mm (syvyys pohjatasolla).

.

5. Istumapaikkakartta

Istumapaikkakartta on A3-kokoinen ja samasta sinisestä kartongista. Artikkeli aiheesta.

.

PAPERIOSAT

Valkoinen paperi on Mondin valmistamaa Color Copy-mallia ja olemme yleensä käyttäneet joko 100 tai 120 g/neliömetri painoista paperia, mutta hääkartat painettiin tukevammalle 160 g/m2 paperille. Yritimme liimata paperiosat kartonkiin, mutta juuri tämä yhdistelmä ei toiminut vaikka kokeilimmekin monta eri liimamerkkiä, joten päädyimme kiinnittämään osat toisiinsa kaksoisteipillä. Jo kaksi henkilöä tekevät liukuhihnalla tämän suunnilleen samalla vauhdilla kuin jos käytettäisiin liimaa, joten voin suositella tätä metodia – etenkin sillä aaltoilevuutta liiman kuivuessa vältetään kokonaan.

Graafista suunnittelua koskevissa artikkeleissa olen maininnut joitakin maksuttomia tietokoneohjelmia jotka auttavat suuresti tekstin ja kuvien sijoittamisessa ja olen myös antanut typograafisia vinkkejä sun muuta.

.

1. Save-the-Date-kortit

Kortin etusivulle liitetään liuska johon on tulostettu valokuvausautomaatissa otetut neljä kuvaa. Kuvankäsittelyohjelmalla voi niiden päälle liittää tekstin joka ilmoittaa hääpäivämäärän. Koko vaihtelee skannattujen kuvien mukaan, mutta esimerkkinä meidän koko oli noin 30 x 150 mm, ja tekstimme sanoi Save the date x.9.2009 (sana per kuva).

Toiselle puolelle me kiinnitimme 80 x 190 mm kokoisen palan paperia, jossa kerroimme tarinan miten tapasimme, nimemme, häiden päivämäärän ja paikan sekä kotisivumme osoitteen rekisteröintitietoineen.

.

2. Kutsukortit, vihkiohjelmat, juhlaohjelmat ja hääkartta

Näistä tehdään samankokoiset kuin kartonkiosatkin eli lopullinen koko on 148 x 148 mm. Etusivulle olemme kinnittäneet kolme eri avaruusaiheista kuvaa, yksi per korttityyppi. Hääkartta lähetetään kutsukortin kanssa, mutta erillisenä liitteenä sen voi ottaa matkalle mukaan.

.

3. Istumajärjestyskartta

Tähän tulee piakkoin lisää tekstiä.

.

4. Pöytänumerokortit

Tähän tulee piakkoin lisää tekstiä.

.

5. Paikkakortit

Paikkakorttien paperiosista tulee noin 22-23 x 78-79 mm riippuen siitä miten tarkkaan leikkaa. Niiden vasempaan laitaan tulee 20 x 20 mm suuruinen kuva ja fontti on Zero Threes. Koordinaatit viittaavat vieraan paikkaan eli pöytä 1:paikka 1 ja niin edelleen, ja tulemme jakamaan noin kymmenen avaruusalustyyppiä vieraiden kesken, jolloin he saavat oman alustyyppinsä kuvan paikkakorttiin. Itse asiassa vain yksi henkilö tulee lentämään Death Star-alusta, sulhanen, sillä se on pelissä mahtavin niistä kaikista, ainoa jonka voi paljain silmin nähdä planeetin maanpinnalta (mutta siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä tehdä mitään). Kuvassa en tosin vielä ole muuttanut väriä Dark Tealiksi.

Paikkakortti

Martha Stewartin hääsivuja surffaillessani löysin jo aikoja sitten vinkin kirjoittaa vieraiden nimet paikkakorttien molemmille puolille jotta myös vastapäätä istuvat voisivat muistin pettäessä lukea ne. Miksei kukaan ole ajatellut tätä ennen? Me siis tulemme kiinnittämään nämä paperikyltit kartongin molemmalle puolelle. Kiitos jälleen kerran, Martha!

.

FONTIT

Kaikki tekstit on kirjoitettu syvänsinisellä Dark Teal-värillä.

Save-the-Date-kortit lähetettiin siinä vaiheessa kun paperitavaroiden lopullista ulkoasua ei ollut vielä lyöty lukkoon, joten valitsimme niihin ”avaruutta huokuvan” Bank Gothic-fontin.

STD Bank Gothic

Päätimme tämän jälkeen käyttää otsikoissa maksutonta Zero Threes-fonttia, joka löytyy ainakin joistakin OpenOffice-versioista standardina mutta jota voi hakea myös netistä. Leipätekstin fontiksi valittiin Georgia. Kutsukorteissa ei ollut otsikoita joten niissä esiintyi ainoastaan Georgia. Tämän lisäksi vieraiden nimet kirjoitettiin käsin mustalla musteella.

Programs Zero Threes and Georgia

.

SATIININAUHA

Etsin halpaa satiininauhaa Kööpenhaminasta, mutta ne jotka löysin olivat järkyttävän kalliita, sillä tulisimme tarvitsemaan laskujeni mukaan vähintään 50 metriä. The Knotin DIY-keskustelufoorumista sain lopuksi vinkin amerikkalaisesta B.B. Crafts-nettikaupasta, joka olisi sekä luotettava että halpa. Piti paikkansa ja he hyväksyvät myös ulkolaiset luottokortit. Sivuilla oli ainakin ostohetkelläni melko huonot ohjeet asiakkaille jotka asuvat USA:n, Kanadan ja UK:n ulkopuolella, joten silmät tarkkana: valitse tuotteet ja paina kassalle/maksu-painiketta, jolloin voit kätevästi maksaa mikäli sinulla on Google-tili käytössä (käytät gmailia). Lähetyksestä Atlantin yli en voi kuitenkaan sanoa mitään sillä toimitin ne tulevalle anopilleni amerikkalaiseen osoitteeseen, mutta tuote saapui aivan kuten luvattu hänelle. Postituksesta en myöskään osaa sanoa, mutta jos katsoo hintaa alla ehkä päätyy tähän vaihtoehtoon.

Satiininauha

Satin Ribbon, white, 1/8 inch, 100 yards, 2,80$ (noin 2€)

.

KOKOAMINEN

Nämä kaksi kuvaa johtivat paperitavaramme kehittämiseen:

Stationery Size inspirationStationery Binding inspiration

Kuva vasemmalla antoi idean valkoiseen sisustaan värillisissä kansissa sekä suhteellisen pieneen kokoon ja neliömuotoon. Kuva oikealla vastasi kysymykseen miten kiinnittää lehdet toisiinsa eli ensinnäkin olisi mahdollista kiinnittää ne siten etteivät sivut ja nauha liukuisi edestakaisin suhteessa toisiinsa ja toiseksi juuri tämä tapa mahdollistaisi vaivattoman avaamisen kauniilla tavalla (vertaa niitattua selkää).

Kutsukortit, vihkiohjelmat ja juhlaohjelmat siis kiinnitetään tekemällä puolikkaat reiät (kannattaa ensin harjoitella toisella paperilla ja vaikka postitlapulla merkata miten pitkälle reiityskoneeseen paperit työnnetään jotta reiistä tulisi samankokoiset. Sitten leikataan noin 30 cm pätkä satiininauhasta ja kiinnitetään vaikkapa merimiessolmulla. Emme siis tehneet rusettia vaan jätimme nauhanpäät hieman ohi reikien pituisiksi.

.

KIRJEKUORET

Save-the-Date-kortit lähetettiin suomalaisen Terreuksen tyylikkäissä valkoisissa kirjekuorissa, joiden tuotekoodia en valitettavasti tunne. Koko oli C6/C5 (114 x 229).

Kutsut – kutsukortti, kartta ja Stockmannin Hääpalvelun käyntikortti – lähetettiin 165 x 166 mm kokoissa kirjekuorissa, joista tuli paperitavaroiden suurin varojennielijä. Metsästin näitä hulluna ja lopuksi löytyivät valkoiset, häähenkiset kirjekuoret lähipaperikaupasta. En tiedä mitä merkkiä ne olivat, mutta olen tutkiskellut nettiä hieman ja olen löytänyt mielenkiintoisen kaupan, Bureau Direct, joka toimittaa myös Suomeen ja yksityishenkilöille. Minun olisi todellakin kannattanut ostaa kirjekuoret sieltä, sillä vaikka Pollen-merkkiset kuoret olisi pitänyt ostaa 200 pakkausessa olisi se ehdottomasti kannattanut; valkoisia kuoria voi aina käyttää.

.

POSTIMERKIT

Käytimme sekä Save-the-date- että kutsukortteihin Catch U-postimerkkejä. Etenkin meidän tapauksessa kun kutsut lähtivät kahdeksaan maahan nämä aiheet sopivat hyvin. Kutsukortit painoivat niin paljon että jouduimme lisäämään 30 sentin arvoiset Vanamo-merkit muuhun Eurooppaan ja laitoimme kaksi Catch U-merkkiä USA:han lähteviin kortteihin.

Ellei omasta postikonttorista löydä mieleistä aihetta, voi muita postimerkkejä katsoa Postin verkkokaupassa. Tässä Itellan hinnoitus.

.

VALMISTA ON!

Yksityiskohta ruusunlehdet paperitavarat

Ruusun terälehdet alkusyksyn nyansseissa, pöytänumerokortti sekä juhlaohjelmat – kuvannut Antti Luukkonen

.

Yksityiskohta paikkakortit

Paikkakortti – kuvannut Antti Luukkonen

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: