Skip to content

Paperisota miehen muuttaessa maahan

14.08.2010

Paperisotamme on vihdoin siinä vaiheessa että viitsin kirjoittaa tähänastisista kokemuksistamme. Alkukohta on että itse olen juuri tällä hetkellä kirjoilla muualla kuin Suomessa, kun puolestaan mies on EU-alueelta saapuva ei-EU-kansalainen.

Mieheni on hakenut jo kauan täältä töitä, sillä jo varhaisessa vaiheessa totesimme ettei hänen silloiset työnhakuyritykset toiseen maahan poikineet mitään kättä pidempää emmekä myöskään halunneet löytää itseämme tilanteesta jossa itse olisin valmis muuttamaan takaisin Suomeen, kun puolestaan mies ei olisi löytänyt toista työpaikkaa (jos hän olisi EU-kansalainen voisi hän tulla tänne ilman töitäkin). Hän siis ryhtyi etsimään töitä Suomesta vaikka olikin vielä epäselvää missä vaiheessa itse pystyisin muuttamaan pysyvästi kotiin.

Tiedän että tämä on melko erikoinen tilanne mutta laitan kuitenkin listan tapahtuneesta tähän mennessä (jossain tapahtumien kulku kuitenkin yhdistyy siihen joka koskee Suomessa asuvien suomalaisten sekä EU-kansalaisten vastaavaan). Kotiosoite on Helsingissä, joten tarkistakaa itse mihin toimistoihin teidän on jätettävä eri hakemukset.

* * *

Oleskelu- ja työlupa, Maahanmuuttovirasto

  • OLE_TY2 mikäli puolisolla on erityiskokemusta omalta alaltaan (voidaan hakea lupaa erikoisasiantuntijan nimikkeeseen vedoten)
    • Uudenmaan työlupayksikkö (kuuluu Vantaan työ- ja elinkeinotoimiston alaisuuteen, vaikka kotiosoite onkin Helsingissä) hyväksyi työnantajan pyynnön kutsua mieheni saaman työn erikoisasiantuntijan työksi
    • Vaikka lomakkeessa sanotaan että vain yliopistotason tutkintotodistukset liitetään hakemukseen, kannattaa aivan kaikki laittaa mukaan, siis myös ammattitutkinnot sun muut (kävimme Maahanmuuttoviraston neuvontapisteessä Sörnäisissä ennen hakemuksen jättämistä, sillä hakemus on täytettävä täydellisesti jotta sitä edes katsottaisiin – tarkistakaa siis kolmeen otteeseen ettei mitään ole unohtunut! – ja siellä kehotettiin mainitsemaan tutkinto vaikkei se olisikaan yliopistosta vaan alemman tason koulusta
  • OLE_TY1 mikäli puolisolla ei ole erityiskoulutusta ja -osaamista
  • Kumpaankin hakemukseen liitetään iso liuta erilaisia liitteitä ja Poliisi haluaa nähdä alkuperäisversiot kaikista
    • Passi mukaan
    • Kävimme Maahanmuuttoviraston neuvontapisteessä jotta he olisivat voineet sanoa esimerkiksi juuri tällaisia juttuja, mutta koska he eivät kehottaneet tähän, jouduimme palaamaan Poliisille seuraavana päivänä uudestaan, silloin F-jonoon, ja aivan turhaan)
  • Kumpaankin hakemukseen liitetään enintään kuusi kuukautta vanha passikuva, joka on otettu Poliisin vaatimusten mukaisesti, ja se liimataan lomakkeelle OLEL_PK
  • Hakemus jätetään Ulkomaalaispoliisille (sijaitsee Malmin Viljatiellä) ja vaikka Poliisin nettisivuilla lukeekin jotain muuta, laitetaan vuoronumerosysteemi ”A” (”all” eli kaikki muut kuin ”E”, ”EU citizens”, sekä ”F”, ”forms” eli lomakkeet ja asiakirjat jotka noudetaan tai jätetään) kiinni klo 14, vaikka palvelemattomat numerot saavatkin tämän jälkeen edelleen jonottaa
    • Suomalainen puoliso kannattaa ottaa mukaan sillä mieheni, joka ei vielä puhu suomea, joutui täyttämään vielä yhden lomakkeen (yllätyslomake ei saatavana kuin vasta Poliisilta hakemuksen jättöhetkellä) jota ei saanut englanninkielisenä. Tämän lisäksi siinä oli kohta joka myös minun piti täyttää ja allekirjoittaa. Poliisi / Maahanmuuttovirasto kun haluaa tietää onko meillä mitään sitä vastaan että ulkomaalainen osapuoli heitetään maasta ulos, ja jos näin on niin miksi. Varautukaa siis tähän jo etukäteen sillä kokemus on aika rankka, kun tuntuu siltä ettei kukaan hymyile takaisin vaikka yrittää olla ihmisiksi ja elämä on näiden byrokraattien käsissä.
    • Ottakaa selvää mikä teidän hakemuksenne käsittelymaksu on (OLE_TY2 oli heinäkuussa 2010 250€) ja muistakaa ottaa käteistä mukaan ellei pankkitilillä ole tarpeeksi rahaa; luottokortit eivät kelpaa
    • Vesipullo, lehti tai kirja, musiikkia ja vastaavaa voi ottaa mukaan mikäli on helposti hermostuvaa tyyppiä. Ja ihan suoraan sanottuna ainakin kesähelteillä siellä haisee aika lailla, joten parfyymi ranteessa auttaa. Tämän lisäksi on hyvä varautua siihen että joku muu hakija voi räjähtää täysin, samaan tyyliin kuten eräs espanjalainen mies teki (hänen loppukaneettinsa oli ”huora!” mikä suunnattiin naispuoliselle työntekijälle; kiinnostavinta oli että mies joutuisi tulemaan uudestaan seuravaana päivänä sinne ja vielä samalle työntekijälle…). Aika erikoinen paikka, tuo Ulkomaalaispoliisi.
  • Sekä Maahanmuuttovirasto että Ulkomaalaispoliisi ovat antaneet puutteellisia tietoja ja yhdessä tapauksessa Poliisin puheilla oltaessa jopa väärää tietoa. Luottakaa siis omiin tietoihinne, sillä nettisivut ovat oikeassa kuten myös yleensä henkilökunta kun virastoon soittaa suoraan.
    • He (siviilipalvelua tekevä erittäin nuori mies…) väittivät että töitä ei saa tehdä ennen kuin hakemus on käsitelty ja positiivinen vastaus saatu, mikä ei lainkaan pidä paikkaansa jos haetaan OLE_TY2-lupaa. Tällöin töitä saa tehdä jopa kolme kuukautta ennen kuin hakemus edes on jätettävä Poliisille, ja käsittelyaikakin on huomattavasti lyhyempi kuin nuoren miehen väittämät kuusi kuukautta (oikein mikäli haetaan OLE_TY1-lupaa), yleensä maks kaksi kuukautta.
  • Maahanmuuttovirastoon soitettaessa on hyvä tietää että linjat ovat erittäin varatut eikä heillä ainakaan kirjoitushetkellä ole käytössä jonotussysteemiä (joo…. Henkilökunta on kuitenkin erittäin mukavaa sakkia.
    • Passi jätetään pyynnöstä (kirje tulee kotiin) jossain vaiheessa Maahanmuuttovirastoon (meidän tapauksessa Sörnäisten neuvontapisteeseen), siihen laitetaan tarvittavat leimat, ja se lähetetään postitse hakemuksen päätöksen kanssa kotiosoitteeseen

Sosiaaliturvatunnus saadaan Maistraatilta

  • Kun oleskelu- ja työlupaa ei vielä ole myönnetty voi puoliso saada tilapäisen sosiaaliturvatunnuksen (mikä tietenkin pysyy jälkeenpäin samana; vain kotiosoite muuttuu ”tilapäinen”-statuksesta ”pysyväksi” Väestörekisterissä)
    • Tätä tarvitaan melkein aivan kaikkeen jotta elämä uudessa maassa voisi alkaa
  • Voidaan hakea heti kun oleskelu- ja työlupahakemus on jätetty Poliisille eli vaikka jo samana päivänä
    • Passi mukaan
    • Poliisilta saatu todistus jätetystä hakemuksesta otetaan myös näytille
    • Alkuperäistyösopimus haluttiin meidän tapauksessa nähdä
    • Olin myös kiitollinen että avioliittomme oli rekisteröity Väestörekisteriin (pappimme oli toimittanut vihkimisen jälkeen tiedot Maistraatille, mutta tämä täytyy itse tehdä jos menee ulkomailla naimisiin)
  • Sosiaaliturvatunnus toimitetaan noin parin viikon kuluttua kotiosoitteeseen

Kansaneläkelaitoksen palvelut

  • KELA:n systeemiin voi päästä vasta kun Maistraatti on antanut ”pysyvän” sosiaaliturvatunnuksen eli:
    • Hakijan oleskelu- ja työlupahakemus on myönnetty Maahanmuuttovirastossa sekä
    • Maistraatti on lisännyt henkilön Väestörekisteriin (sinne on mentävä toiseen otteeseen näyttämään Maahanmuuttovirastosta saatua paperia ja passia)

Pankkitili

  • Mieheni pystyi avaamaan pankkitilin passia ja työsopimusta näyttämällä eli jos tämä ei toimi ensin valitussa pankissa kannattaa siirtyä toisen pankin asiaakkaaksi, ettei palkka jää maksamatta
  • Tämä on lisäksi tosi hyvä juttu mikäli pankkitili muuttomaasta on sopimuksesta tietyn aikaa edelleen auki, jotta rahat voitaisiin siirtää elektronisesti suoraan omalle tilille
  • Luottokortin voi saada vasta kun ensimmäinen palkka on tullut tilille; sitä ennen voidaan käyttää pankki-/VISA electron-korttia

Palkka

  • Ensimmäinen palkka voidaan maksaa vasta kun oma pankkitili on olemassa
  • Palkka voidaan laskea ja maksaa vasta kun verokortti on työnantajan hallussa

Verokortti

  • Verokorttia ei voi hakea ilman sosiaaliturvatunnusta
  • Oikea lomake verokorttihakemusta varten löytyy Vero.fi:stä, meidän tapauksessa nro 5042av08 eli ”Application for tax card for foreigners and persons who have been living abroad”
  • Mieheni jätti hakemuksen asiakirjojen vastaanottoaikana Myyrmäessä sijaitsevaan Pääkaupunkiseudun verotoimistoon ja verokortti tuli postissa parin päivän kuluttua

Työttömyyskassa

  • Valitsemamme työttömyyskassa vaatii sosiaaliturvatunnuksen ennen kuin henkilö voi liittyä jäseneksi
  • Mieheni täytti hakemuksen netissä ja puolen viikon sisällä postissa tuli kirje myönnetystä jäsenyydestä

Auto

  • Muuttokuormaan kuuluva auto on ajettava Tullin kautta sisään maahan
    • Esimerkiksi Helsingin Vuosaaressa on satama-alueella Tullin työntekijät vastassa
    • Lomake haetaan Tullin rakennuksesta (kysykää ihmeessä onko teillä oikea lomake ennen kuin rupeatte täyttämään sitä, me onnistuimme valitsemaan väärän kahdesta mahdollisesta), se täytetään ja siihen on saatava leima ennen kuin satamasta poistutaan
  • Eteläisen tullipiirin neuvontapiste on Sörnäisten Vilhonvuorenkadulla ja siellä kannattaa käydä henkilökohtaisesti jotta oikeat lomakkeet saadaan mukaan. Heillä on tämän lisäksi mainio kooste (kaksoistulostettu A4) näistä, mikä on kullanarvoinen muistilista; ei löydy netistä.
  • Autoverotuksesta lisää Tullin sivuilla
  • Me emme vielä tiedä miten kauan käsittely kestää, joten rekisterikilvet ovat edelleen ulkomaiset (mahdollista Suomen Lain mukaan ainoastaan jos voimassa on edelleen vakuutus lähtömaassa)
  • Auto voi vakuuttaa Suomessa vasta kun omistajalla on pysyvä (? en tiedä jos tilapäinenkin kävisi) sosiaaliturvatunnus

Vakuutukset

  • Vapaa-ajan sekä muita vakuutuksia voi ottaa vasta kun sosiaaliturvatunnus on annettu (minun täytyy selvittää kelpaako status ”tilapäinen”, epäilen ettei)

Siinä kai ne tärkeimmät. Suurella todennäköisyydellä olen unohtanut jotain, mutta lisätään se sitten tähän perään. Iloa byrokraattiseen sirkukseen!

2 kommenttia leave one →
  1. Hartza permalink
    24.03.2011 23.20

    kyllä se polliisi on oikeassa siinä, ettei töitä saa aloittaa, ennen kuin lupa on kätösissä. Tuo kolmen kk:n sääntö koskee vain lyhytaikaisia töitä, jotka todella suoritetaan alle kolmessa kuukaudessa. Jos jo ennen työn aloittamista tietää, että hommat kestää kauemmin kuin kolme kuukautta, niin ole pitää olla myönnetty ennen töiden aloittamista. Tämä korjauksena, ettei kenellekään tule ongelmia, jos ei noudata lakia.

    • haatkiikarissa permalink*
      28.03.2011 0.58

      En tiedä mistä sinulla on tällaisia tietoja. Kuten jo sanottu omassa artikkelissani, mieheni aloitti työt ilman työlupa kakkosta ja näin lukemattomien keskustelujen jälkeen Maahanmuuttoviraston eri henkilöiden kanssa. Hän on pysyvässä työssä ja kaikki on meidän kohdalla tehty lakia noudattaen. Poliisi on tämän lisäksi vain se virasto joka ottaa hakemuksen vastaan, mutta Maahanmuuttovirasto tekee päätöksen ja sieltä sellainen on tullut ihan myös lakia noudattaen ja ongelmitta. Toistan, mieheni haki OLE_TY2-lupaa eli erikoisasiantuntijan reittiä ja lain mukaan näin piti tehdä kolmen kuukauden sisällä työn aloittamispäivästä, mutta hänen hakemuksensa pantiin vireille jo ennen sitä. Lupa tuli kahden kuukauden sisällä työn aloittamispäivämäärästä. Kiitos kommentista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: