Siirry sisältöön

Kiperät tilanteet – Lahjalista

08.09.2009

Saako lahjoja pyytää? Ja miten se siinä tapauksessa tehdään? Tämä on omasta mielestäni kiperin kysymys kaikista mitä tulee häiden suunnitteluun. Jollain tavalla tuntuu siltä että riippumatta minkä tavan valitsee, lahjojen mainitseminen on aina faux pas – mikä ei todellakaan tee hääparin eikä vieraidenkaan elämästä helpompaa…

Jos ensiksi toteaisin tietyt faktat, ehkä lahjaongelmaa voi nähdä yhtäkkiä toisesta näkökulmasta?

 • Vieraat tuovat aina jonkinlaisen lahjan
 • Vieraat haluavat yleensä että heidän tuomansa lahja tulisi käyttöön, mikäli he ovat valinneet esineen elämyksen sijasta (ellei se ole esimerkiksi taideteos)
 • Vieraat kysyvät usein jopa mielellään vaikkapa kaasolta hääparin toivomuksia
 • Vieraat ovat yleensä tietoisia siitä että esineiden kauneus on katsojan silmissä, joten he haluavat mielellään kuulla hääparin mielipiteen

.

Tästä voi vetää johtopäätöksen että ainakin jotkut vieraat pitävät siitä, että on olemassa lahjalistasta, jonka hääpari on laatinut ja josta he voivat valita mieleisensä lahjan. Mitä logistisia vaihtoehtoja sitten löytyy?

 • Pyynnöstä vaikkapa kaasolta saatava lahjalista; jos kaaso ei ylläpidä sitä, saattaa käydä niin että hääpari saa kolme espressokeitintä ja kenen lahjat sitten palautetaan? Jos hän puolestaan ylläpitää sitä, kasvaa hänen työtaakkansa valtavasti mikä ei missään nimessä ole suotavaa.
 • Tavaratalossa tai myymälässä laadittu elektroninen lista; päivittyy suurin piirtein reaaliajassa.
 • Jos hääpari toivoo elämyksiä tai tuotteita myymälästä jossa ei ole lahjalistaa, voi sellaiset rekisteröidä Free Gift Registry-sivulle (ilmaispalvelu). Lisäys maaliskuu 2011: Wishpot on mielestäni erittäin järkevä vaihtoehto, monipuolinen ja helppokäyttöinen.

.

Mitä lahjoja sopii toivoa?

 • Jos perustaa listan, voi yhtä hyvin lisätä sille vähän enemmän tuotteita, jotta vierailla olisi riittävästi valinnanvaraa (jos projektiin ryhtyy, ei siis pidä kainostella).
 • Lahjojen hintahaarukan on huomioitava kaikkien vieraiden kukkarot eli sille on laitettava vähän kaikkea.
 • Vaikka keittiöstä ei enää puutuu mitään, saattaa olla että esimerkiksi vastavalmistuneen kaapit ovat täynnä muilta saatuja, jo käytettyjä tavaroita, joten voi harkita niiden vaihtamista uusiin ja vanhojen antamista hyväntekeväisyyteen.
 • Elämykset ovat aina mukava idea.
 • Häämatkabudjettia kasvattavat avustukset ovat mukavat.
 • Jos kerää rahaa isompaan investointiin kuten huonekaluihin on hyväksyttävää kaason välityksellä ilmoittaa tästä, mutta muuten rahaa ei oikein pidä pyytää.

.

Pohdittuani asiaa olen tullut johtopäätökseen että lahjoja nyt vain tulee ja että sekä omalta että antajan kannalta on parhainta jos lahja osuu naulan kantaan. Käytännöllisintä on vaivata kaasoa niin vähän kuin mahdollista ja rekisteröityä koko maan kattavan tavarataloketjun systeemiin, josta voi ostaa myös netin kautta. Minusta on edelleen epämukavaa ”kerjätä”, mutta mikäli pystyn ohjaamaan vieraani tiettyyn suuntaan olen loppujen lopuksi kiitollinen. Itsekin olen iloinen saadessani antaa jotain tervetullutta ystävälleni, oli se sitten hänen hää- tai syntymäpäivänään, joten olemme kylmästi perustaneet lahjalistan Stockmannilla ja sitten on vieraiden päätettävissä mitä he haluavat meille antaa. Me jopa laitoimme Stockmannin hääpalvelun käyntikortin kutsun liitteeksi, mikä on mielestäni suoraan sanottuna mautonta (ei kuitenkaan yhtä mautonta kuin jos saman tekstin kirjoittaisi itse kutsukortiin; vaihtoehtona voi laittaa samat tiedot hääsivuilleen jos tietää että vieraat seuraavat sitä), mutta koko hommahan on kuten jo alussa todettu täydellinen faux pas eli minkäs teet? Tarkoituksella en edes rupea antamaan neuvoa siitä mitä sinun pitäisi tehdä, sillä kuten muuallakin Kiperissä tilanteissa olen todennut, en tunne taustaasi. Valitsimme käytännöllisemmän vaihtoehdon, kun taas toinen ei koskaan tekisi samoin. Nyt olen vain huojentunut ettei minun enää koskaan tarvitse omalta kohdaltani miettiä lahjaproblematiikkaa ainakaan häiden yhteydessä – ja jos meinisin (hyi kauhistus) toisen kerran naimisiin, en kehtaisi pyytää lahjoja. Aah, asia on loppuunkäsitelty.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: