Siirry sisältöön

Kiperät tilanteet – Kuka maksaa?

04.09.2009

Perinteiden mukaan morsiamen vanhemmat maksoivat häämenot kun puolestaan sulhasen vanhemmat olivat investoineet lapsensa koulutukseen. Kuulostaako vanhanaikaiselta? USA:ssa monet vanhemmat ovat jakaneet kustannukset siten että morsiamen vanhemmat maksavat hääjuhliin liittyvät kustannukset, kun taas sulhasen vanhemmat maksavat rehearsal dinnerin (muista että ”wedding party” yleensä koostuu maid of honorin ja best manin lisäksi isosta liudasta bridesmaidejä ja groomsmenejä). Toisin sanoen, vaikka hakisikin sieltä osviittaa, ei kannata nojautua amerikkalaiseen perinteeseen – ja siellä on myös yhä tavallisempaa että hääpari maksaa suuren osan tai jopa kaikki kustannukset itse.

Yleensä minulla on pitkä pinna mutta kun puhutaan tämänkaltaisista asioista saatan jopa kimpaantua, sillä nykypäivänä ei ole lainkaan tavatonta että sulhasen perhe edelleen kieltäytyy maksamasta mitään, odottaen että morsiamen vanhemmat kantavat hääparin kanssa koko taakan, vaikka tosiasia on että kaikki asiat ovat muuttuneet jos vertaa miten sukupuoliroolit jakautuivat vanhempiemme ollessa meidän ikäset. Sekä morsian että sulhanen ovat ehkä kouluttautuneet – omaan piikkiinsä – yhtä hyvin tai morsian jopa enemmän kuin sulhanen, mutta silti perinteet ovat jämähteet paikoilleen. Tämän lisäksi on hyvin tavallista että mennään naimisiin yhä korkeammassa iässä jolloin hääpari on saattanut olla työelämässä jo vuosia ja he ottavat kaikki kustannukset omille harteilleen. Kysymykseen ”Kuka maksaa?” ei ainakaan tänään löydy patenttiratkaisua, joten on kiinnostava nähdä miten roolit jakautuvat meidän lapsiemme häiden aikaan. Onko siihen vaiheessa päästy pisteeseen, jossa hääparin oletetaan maksavan kaiken?

Ainoa seikka mikä – kuten raha-asioissa aina – on varma on se että maksunaisella on valta. Jos siis haluat päätösvallan vieraslistan nimistä ja suurudesta aina pöytäliinojen väriin kehotan sinua maksamaan kaikki kustannukset itse. Näin vältät sodat anopin ja äitisi kanssa (miksiköhän en mainitse appea tai isääsi tässä?) ja säästät arvokasta energiaa tärkeämpiin asioihin. Muista että pienelläkin budjetilla pystyy järjestämään ihanat pirskeet, joten älä anna pikkusormea ennen kuin olet varma siitä ettet kohta ole koko käsivartta lyhyempi. Ensin saattaa tuntua helpotukselta myöntyä vanhempien tarjoamaan rahalliseen tukeen, mutta se saattaa kostautua myöhemmässä vaiheessa. Älä siis hätäile vaan laske rauhassa tuloja ja menoja, ja metsästä myös vinkkejä netistä ennen päätöstäsi. Ja keskustelkaa, keskustelkaa, etenkin jos näyttää siltä ettei hääparilla ole mitään mahdollisuuksia maksaa edes vaatimatonta vastaanottoa omin neuvoin. Pääasia että yhteisymmärrykseen päästään siinä vaiheessa kun hääsunnittelut ovat vasta alkamassa. Onnea matkaan!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: