Siirry sisältöön

Kiperät tilanteet – Kutsumattomat

20.08.2009

Mitä tehdä kun joku kutsuu itsensä juhliin tai kutsuttu lisää oman vieraansa listalle? Vastaus ei missään nimessä miellytä; on otettava härkää sarvista. Olet kirjoittanut selkeästi kirjekuoreen kutsuttujen nimet – esimerkiksi olet kutsunut vain perheen vanhemmat, sillä ajatus on että häät ovat aikuisten juhlat – ja jossain vaiheessa perheellinen vieras huokaa ”Ai ihanaa, näistä tulee pikku Eemelin ensimmäiset häät!” jolloin sinä ehkä mykistyt täysin. Kommentti tulee kuin tyhjästä ja koska et ole kertaakaan kuvitellut etteivät juuri sinun vieraasi osaisi lukea sekä kirjekuoressa että kutsukortissa selkeästi kirjoitettuja nimiä, hihasta vedettävää vastausta ehkei tule. Hiljaisuudella ikään kuin kehoitat ystävääsi jatkamaan rupatteluaan. Herran jestas sentään.

Mitä sitten kehotus härkää sarvista ottaminen tarkoittaa? Minä en pysty vastaamaan sinun puolestasi kysymykseen ”Mitä teen?”, vaan sinun on päätettävä itse. En tunne taustaasi, en perhettäsi tai ystäviäsi enkä perhesuhteitasikaan, mutta sen tiedän että joskus aika ennen yhteydenottoa on kiperin, ei mitä sen aikana tai jälkeenpäin tapahtuu. Ja miksi näin? Koska on otettava kantaa, lujitettava mielensä sekä ennen kaikkea pystyttävä asiallisesti välittämään omat toivomuksensa riippumatta siitä paljonko mieli pinnan alla kuohuu. Tämä on sitä aikuiseksi kasvamista…

Omalla kohdallani käy niin että yksi lapsi tulee osallistumaan illallisiin. Järjestämme lapselle istumapaikan ja hänen äänensä luultavasti hukkuu hyvin hilpeiden vieraiden puheensorinaan vain lasillisen jälkeen. Katastrofi? Ei todellakaan. Lapsiparka? Kyllä vain, sillä eihän siellä muuta kiinnostavaa tule olemaan kuin epäkiinnostuneita aikuisia. En edes viitsinyt muistuttaa että kyseessä olisi aikuisten juhlat, sillä minulle on tärkeämpää että vanhemmat pääsevät paikalle sen sijaan että ainakin toinen heistä jäisi kotiin.

Ja jos muusikkosi tai valokuvaajasi tuo heilansa pirskeisiin hänen tehdessä töitä, luuletko että heilalla on tosi mukava olo kun ei tunne ketään? Suurella todennäköisyydellä ei ole, joten yllätä itsesi ja esittele hänet muutamalle ystävälle. Toivon mukaan palkkaamasi henkilö tekee kunnolla töitä rahansa edestä, joten hänellä ei ole aikaa seurustella heilansa kanssa. Ärsyttävä tilanne, mutta toimi kuten täydellinen emäntä äläkä tee asiasta mitään numeroa. Sillä hetkellä kun olet itse ajatellut asiaa negatiivisin mielin olet jo menettänyt kallisarvoista energiaasi eikä tämä ole sen arvoista. Keskity vieraisiin ja heidän hyvään oloonsa, ole onnellinen että he ovat saapuneet paikalle ja muista miten kauniita ihmisiä he ovat.

Mitä tästä opimme? Älä missään nimessä vedä hernettä niin syvälle nenään että vaivautunut olo seuraa sinua aina hääpäivääsi asti. Jotkut ovat synnynnäisiä analfabeetteja, mutta ei se tee heistä vielä kieroja eli put your priorities straight, miten se nyt suomeksi sanotaankaan. Olet onnellinen kun sinulla on niin paljon ystäviä että heidän joukkoon mahtuu ihmisiä jotka ovat hieman toisenlaisia sinuun verrattuna. Suomalaiselle kulttuurille tekee joka tapauksessa hyvää kohdata hieman heterogeenisuutta.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: