Siirry sisältöön

Hääsuunnittelun alkeiskurssi 3 – 9-11 kk

11.08.2009

Tässä kolmas ja viimeinen artikkeli ajanjaksoa 9-11 kuukautta ajatellen (Martha Stewart Weddingsin muistilistan mukaan). Etenkin budjettia koskevassa kohdassa minulla on melko tiukat mielipiteet, mutta älä anna sen häiritä jos itse ajattelet toisin. En tule varmaan tulevaisuudessa mainitsemaan juuri näitä pointteja enää, vaan yritän keskittyä muihin asioihin unohtamatta vieraiden mukavuutta.

Päätä ketkä haluat tueksi ja turvaksi hääsuunnitteluun ja papin/vihkijän eteen; pyydä perheenjäsentä/sukulaista/ystävää kaasoksi ja bestmaniksi (tai monta heitä) sekä mieti olisiko tuttavapiirissä myös kukkaistytöksi kelpaavaa tyttöä ja sormuksenkantajana sopivaa poikaa. Tai muuta rooleja tai kysy kaksi tyttöä/poikaa tai montako heitä on ja kutsu vaikka hyväkäytöksinen koirakin mukaan – kunhan roolit rupeavat hahmottumaan. Ja muista etenkin ettei kaaso tarkoita orjaa; sanon tämän huumorilla, mutta tosiasia on ettei kaasolta oikeastaan saa vaatia muuta kuin tukea hääpäivänä. Jos hän sitten haluaa osallistua enemmän kannattaa tästä keskustella jotta teidän odotuksenne vastaavat toisiaan, mutta sittenkään hänestä ei tule työhevosta. Eli apua voi kauniisti pyytää, mutta aloituskohta on se että kaikki tehdään sulhasen ja ehkä (muiden) maksajien kanssa itse. Jos tässä vaiheessa istuu alas keskustelemaan lähipiirin kanssa suunnitelmista yleisellä tasolla voi jo hyvin hahmottaa millä innolla ja antaumuksella kukin on lähtenyt projektiin mukaan. Kunnioita kunkin toivomuksia heidän työpanoksensa suuruudesta ja mikäli uskot ettet ehkä muista kaikkea, kirjoita se jonnekin. Saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta suurella todennäköisyydellä nimenomaan morsian on se joka vinksahtaa myöhemmässä vaiheessa.

Mieti pitääkö teidän vielä säästää rahaa suunnitteluprosessinkin aikana ja lyö budjetti lukkoon. Pääsia on että budjetin sisällä pysytään eli vaikkapa uniikkipostimerkit eivät ole tärkeämmät kuin ruoka ja juomat. Puhu siis ensin pitopalvelun tai ravintolan kanssa jotta pystyisit hahmottamaan missä luvuissa liikutaan. Etenkin häitä suunnitellessani olen yllättynyt euron ”pienuudesta” kun päivittäin käytän tanskankruunuja, mutta vaikka päivittäistavaroita on jo vuosia sitten tottunut arvioimaan, saattaa suurempi luku joka liikkuu sadoissa tai tuhansissa euroissa yllättää hieman.

Budjetista vielä sen verran että suunnittele vain mitä pystyt itse maksamaan. Jos varat ovat hyvin vähissä kannattaa unohtaa täydellinen illallinen juhlatilavuokrineen, koristeineen, bändeineen, ja mieluummin keskittyä esimerkiksi laadukkaiden suolaisten ja hääkakun tarjoiluun lyhyempikestoisella vastaanotolla. Eräs tuttuni pyysi rahaa hääbudjettiin – hyvin mautonta – ja koska heidän piti jollain tavalla viestittää pankkitilinsä se luki kutsukortissa – mautonta. Aivan eri asia on hienotunteisesti viestittää esimerkiksi kaason välityksellä että tiettyyn projektiin tai häämatkaan/elämysmatkaan toivotaan hieman avustusta, mutta että vieraat maksaisivat itse ruokansa on suoraan sanottuna naurettavaa. Hääpari menee naimisiin ja kiittää paikalle saapuneita heidän osanotostaan tarjoamalla heille virvokkeita kukkaronsa mukaan, eli jos täytyy siirtää häitä vuodella eteenpäin koska suunnitellaan yli budjetin, näin sitten tehdään. Kukaan ei myöskään pakota isoon vierasmäärään, vaan yhtä hyvin voi viettää kauniita häitä vain lähimmän lähipiirin kanssa – ja jos joku kutsumaton henkilö valittaa tästä ääneen, ei missään nimessä kannata pahastua, koska vain mauton henkilö ilman minkäänlaista tilannetajua tekee näin! Tiukka tilanne saattaa syntyä jos vanhemmat maksavat kekkerit kokonaan, sillä silloin heillä on periaatteessa täydellinen sananvalta vierasmäärän ja vieraiden suhteen. Heidän olisi kohteliasta kysyä hääparin mielipidettä vieraslistasta, mutta maksumiehen rooli ei velvoita siihenkään. Jos haluat täyden vapauden kaikkiin päätöksiin, sinun on maksettava kaikki häihin liittyvät kustannukset itse. Lopuksi totean että budjetti määrittelee vierasmäärän ja vierasmäärä kertoo minkäkokoisessa juhlatilassa häitä voidaan viettää eli tämä on melko luonnollinen järjestys missä suunnitteluprosessin vaiheessa ajatellaan mitäkin.

Mikäli ihmettelet amerikkalaisilla hääsuunnittelusivuilla liikkuessasi miksi floristia, valokuvaajaa, DJ:tä ja niin edelleen pitäisi ruveta hakemaan jo noin vuosi ennen hääpäivää johtuu se yksinkertaisesti siitä että parhaimmat varataan päältä pois ja käsittääkseni laatukin vaihtelee paljon enemmän kuin Suomessa, jossa työmoraali on korkea ja suullisiakin sopimuksia yleensä pidetään. Hakeminen netin, puhelinluettelon ja/tai tuttavapiirin kautta on aikaa vievää eikä suurin osa häitä suunnittelevista tee näin täyspäiväisesti, joten mitä aikaisemmin pystyy aloittamaan sitä parempi.

Jos floristi – luottofloristinne tai sukulainen – on jo tiedossa, kannattaa hänet buukata vaikka se tuntuisikin naurettavan aikaiselta – tai joku muu morsian tekee tämän yhtäkkiä ennen teitä. Sama koskee muita palveluntarjoajia.

Valokuvaajia on tänä päivänä Suomessakin monenlaisia eli riippuu täysin siitä miten kattavaa palvelua te häneltä toivotte. Meillä kävi tuuri sillä ainakin Helsingin seudulla dokumentoivasti työskenteleviä, korkealaatuista työtä tekeviä ei hevin löydy, mutta vaikka hänen palvelunsa ovatkin hurjan arvokkaat päätimme valita hänet, sillä kotisivun ja sähköpostikeskustelun perusteella hän osaa asiansa. Hän siis tulee seuraamaan meitä kahdeksan tunnin ajan hääpäivänämme.

Muista että tässä vaiheessa voit vielä tehdä ekologisia valintoja!

Hääsuunnittelun alkeiskurssi 1 – 9-11 kkHääsuunnittelun alkeiskurssi 2 – 9-11 kk ja Hääsuunnittelun alkeiskurssi 4 – 6-8 kk.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 11.08.2009 20.38

    Mainitsin blogisi omassani kun tykkään siitä niin paljon, toivottavasti se on ok!:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: