Skip to content

Graafinen suunnittelu = täyttä hepreaa?

21.07.2009

Kuulostaako graafinen suunnittelu pelottavalta? Ei sen tarvitse olla! Kuulostaako se kalliilta? Ei sen tarvitse olla sitäkään! Kutsukorteista, juhlaohjelmista, koiraklubin uutislehtisistä, koulu- tai työraporteista ja niin edelleen voi kädenväännössä tulla puoliammattilaisen tekemiä. Ja että mitä? Minä en kehtaa väittää että omat väännökseni ovat muuta kuin harjoittelua vielä, mutta kun vertaan yhtä ”ennen” ja ”jälkeen” töistäni voin ainakin sanoa että parannusta on tapahtunut.

”Ennen” ovat ammuntojani pilkkopimeässä kun taas ”jälkeen” ovat teoksiani luettuani Robin Williamsin kirjoittaman The Non-Designer’s Design Book kannesta kanteen. Tulen lähitulevaisuudessa kirjoittamaan lyhyesti hänen neljästä periaatteestaan, sillä niiden tajuaminen ei vaadi suurtakaan aivokapasiteettia (hyviä uutisia heille jotka kuvittelevat olevansa toivottomia tapauksia).

Ja sitten työkaluihin. Mikäli omistaa kaikki tarvittavat työkalut ei varmaan kannata lukea tästä sen enempää, mutta mikäli tietokone huutaa tyhjyyttään mitä kuvankäsittelyohjelmiin ja muihin sellaisiin tulee, saattaa tästä löytää enemmän kuin pari hyvää vinkkiä:

  • Kuvankäsittely: tapahtuu GIMP-ohjelmalla (GNU Image Manipulation Program), joka vastaa kuuleman mukaan täydellisesti Photoshopin kuvankäsittelyosuutta. Ohjelma on freeware eli maksuton ja se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Aloittelijoille suunnattu wiki.
  • Vapaa piirtäminen: tapahtuu Inkscape-ohjelmalla, joka vastaa Adobe Illustratoria sekä isoa liutaa muita maksullisia ohjelmia. Ohjelma on maksuton ja se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Aloittelijoille suunnattu opas. Itse en ole vielä käyttänyt tätä, mutta kokeilisin jo mielelläni uudenlaista tapaa piirtää.
  • Kirjoittaminen: tapahtuu OpenOffice-paketin Writer-ohjelmalla, joka vastaa Microsoftin Word-ohjelmaa. Ohjelma on maksuton ja se toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä.
  • Sivuntaitto (engl. desktop publishing): tapahtuu Scribus-ohjelmalla, joka vastaa MS Publisheria ja monta muuta maksullista ohjelmaa. Se on maksuton ja toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Aloittelijoille on kirjoitettu wiki.
  • Fontit: maksuttomia fontteja on vaikka millä mitalla netissä. Suosikkisivuni on dafont.com, sillä sitä on helppo käyttää ja muokkaamalla testitekstiä pystyy näkemään heti miltä valittu fontti näyttäisi ilman että sitä on ensin ladattava omalle koneelle. Muita sivuja on Gestalten, Font Center, Fontstock, Search Free Fonts ja House of Lime (kannattaa katsoa kaikki läpi). Oma tietokoneeni on iMac, joten kun kaksoisklikkaan fonttitiedostoa avautuu automaattisesti Font Book, joka kysyy haluanko asentaa fontin. Tämän jälkeen muut ohjelmat tunnistavat uuden fontin ja pystyn heti käyttämään sitä.

Mitä sitten tapahtuu kun tarvittavat ohjelmat on olemassa? Jos haluaa tehdä esimerkiksi pöytänumerokortit käyttäen omaa valokuvaa, voi viimeksi mainittua ensin ”ehostaa” GIMPissä, jonka jälkeen kuva importoidaan Scribus-ohjelmaan. Mikäli korttiin haluaa liittää tekstiä, se kirjoitetaan ensin valmiiksi Writerissa ja importoidaan sitten Scribukseen; kaikki valinnat koskien fonttia, sen kokoa jne. säilyvät. Huomioi ettei tekstiä, jota on kirjoittanut Wordissä pysty importoimaan suoraan sillä tiedostoformaatti on väärä. Scribus ei siis ole ohjelma jossa on hyvin helppo kirjoittaa tekstiä alusta alkaen, vaikka se onkin mahdollista. Toisaalta itse sivuntaitto on hyvin mutkatonta ja eksportointiprosessissa muodostuva pdf on aivan mielettömän korkeaa laatua. Joko printtaa väännöksensä itse tai sitten se lähetetään painoon.

Sivuja joita suosittelen ovat Computer Arts sekä All Graphic Design jonka blogista voi napata ideoita esimerkiksi kutsukorttien laatimiseen. Paremmaksi tulee vain muiden töitä katsellessa ja kuten sanottu Williamsin neljää helppoa sääntöä soveltamalla, joten tästä aiheesta lisää piakkoin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: